Afgelopen maandag presenteerde ik de uitreiking van de Gelderse Bokaal in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De uitreiking was voor het publiek via een livestream bij te wonen.

De Gelderse Bokaal wordt eens in de twee jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Dit jaar is de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden als theatermaker. John Berends, commissaris van de Koning, reikte de hoofdprijs uit aan theatermaker Jos Spijkers. De jury noemde Jos ‘een pionier, die inspiratie haalt uit maatschappelijke thema’s en de acteurs met wie hij werkt‘.

Theatraal mantelpakje
Jong ontwerptalent Sofia Mols, winnaar Kunstbende Gelderland fashion, ontwierp speciaal voor deze uitreiking een theatraal mantelpakje. De kleuren rood, goud, zwart zijn gebaseerd op de kleuren in de (oude) theaterzalen, de schouders staan voor de moed en de kracht die nodig is om op het podium te staan. De lagen in de rok staan voor de gordijnen en de gelaagdheid dat er achter schuilt. Op de bovenste laag van de rok zijn theater doodles geborduurd: rozen, boeken, muzieknoten ed. 
De zon staat voor de spotlight. De jurk is een duurzame creatie bestaande uit tweedehands materialen.

De middag werd muzikaal omlijst door muzikale optredens door het kleinkunstduo Lies & Saar.

Livestream uitreiking