In maart 2021 was ik host en programma maker van het online event “Zwolle kiest voor talent”. Twee jaar later is er in Zwolle van alles ontwikkeld op kinderdagverblijven, scholen en beroepsopleidingen.  Hierover wisselden een brede groep aan betrokkenen uit in het eerste talentencafe. Ik droeg bij aan de ontwikkeling van het programma en modereerde de middag.

De Vlaamse pedagoog en auteur Luk Dewulf is inspirator voor Zwolle. Hij ontwikkelde een talentenvisie waarbij talent gaat om hoe je de dingen doet en welk effect dat op je heeft. Niet zozeer of je ergens in uitblinkt. Talent is ieders unieke gave, een natuurlijke aanleg. Je herkent talent in de dingen die moeiteloos gaan, waarbij de tijd vliegt en die je voldoening geven. Je bent in ‘flow’. Door dicht bij je talenten te blijven, laad je je batterijen op en leg je een voorraad veerkracht aan.
Volgens Dewulf zijn er vele talenten, zoals buikdenker, creatieve maker, kansengever en bewuste beweger. Alle talenten hebben dezelfde waarde, de een is niet beter dan de ander.

De talenten, benaderd vanuit de positieve psychologie, brengt houvast voor anders en breder kijken naar kinderen in ons onderwijs.