In samenwerking met het Van Kleef Instituut heb ik een podcastserie over zelfredzaamheid in de zorg gemaakt: “Zelfredzaamheid in de zorg; een kwestie van verleiden van cliënt én collega!” In twee afleveringen ga ik in gesprek met inspirerende sprekers over diverse vragen die het onderwerp oproept.

Hoe motiveer je cliënten en bewoners om meer dingen zelf te doen? Waar lopen zorgverleners dan tegenaan? En waarom is zelfredzaamheid eigenlijk belangrijk? Waarom vinden zorgverleners zelf het ook soms lastig om de cliënt te vragen dingen zelf te doen?

In de eerste aflevering zijn mijn gasten Nico Knibbe (partner en trainer bij LOCOmotion) en Annemarie Klaassen (programmamanager bij VKI) Zij putten uit hun jarenlange ervaring in het motiveren van cliënten én zorgverleners om zelfredzaamheid te bevorderen.

Mijn gasten in de tweede aflevering zijn Nico en twee zorgverleners, Jacqueline Snijders, wijkverpleegkundige bij Laurens, en Erik Kruidenberg, verpleegkundige en coach bij Topaz. Zij zijn in hun dagelijks werk voortdurend bezig met zelfredzaamheid.