In de laatste aflevering van seizoen 1 van haar podcast “Als de muziek er al is”, was maker Suzan Lutke zélf te gast. En ik interviewde haar. Over wat haar raakt, beweegt en verwondert in de wereld van het hedendaagse muziekonderwijs.

We praatten over de wereld die verandert. Over hoe de manier waarop jonge mensen in aanraking komen met muziek verandert. Muziek is overal en altijd beschikbaar, via geluid en beeld. Maar de manier waarop  jonge mensen muziekles wordt gegeven is de afgelopen 200 jaar bijna niet veranderd. En deze traditionele didactiek, gebaseerd op het overdragen van ambachtelijke artistieke vaardigheden, begint te kraken in een tijd waarin jonge mensen veel meer keuzes hebben dan in het verleden, vindt Suzan.

Met “Als de muziek er al is” wil Suzan Lutke een lans breken voor een muziekdidactiek en -pedagogiek die past in onze tijd. Het biedt een frisse blik op de wijze waarop jonge mensen muziek leren maken en op de vernieuwing van het muziekonderwijs.

Boekpresentatie

Suzan Lutke is musicus, muziekdocent en onderwijskundige. In januari presenteerde ze haar boek “Als de muziek er al is” bij Rozet in Arnhem. Zie ook www.lutkelinkt.nl.

Foto: Jimmy Israel