“Dit gaat geen leuk verhaal worden” zei keynote spreker Lisette Schoonhoven. De tekorten in de zorg zijn groot. We missen 42.000 mensen en het tekort loopt in 2060 op naar 190.000. Op dat moment moet 1 op de 4 Nederlanders in de zorg werken om de toenemende vergrijzing en chronische ziekten op te vangen. De vanzelfsprekendheid van toegankelijke zorg neemt snel af. Kijken we toe óf komen we in actie? We kozen voor het laatste tijdens het allereerste RENurse Congres. De deuren naar toegankelijke zorg werden geopend en acties vormgegeven. 
 
Verpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen in de zorgtransitie. Bijvoorbeeld door het versnellen van het ontslagproces van patiënten, het vermijden van onnodige handelingen, het samenwerken met andere zorgverleners, en het benutten van technologie. 

Ik was dagvoorzitter én ontwierp het programma. Met muziek van Maarten van Veen van De Reisgenoot waarbij deelnemers de coupletten maakten. Met KNO-arts Raphael Hemler die er voor pleit, zorg die niks toevoegt achterwege te laten en betrokken is bij het programma Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik. En natuurlijk een verhaal van patiënt Guido Kesler die als casus diende voor de deelnemers: welke oplossingen konden zij voor hem vormgegeven?

Er was een reeks innovatie speeddates. En alumni van Kim Copppes en mijn training Leren Modereren waren gids op een inspiratietour langs praktijkvoorbeelden.

Geen “standaard’ programma en dus zo heerlijk dat alles toch in de puntjes georganiseerd was door Odette Jansen van Odette Organiseert.

Fotograaf: Lotte Stierhout