We vierden donderdag 5 oktober, “de dag van de leraar”, met het Onderwijsgesprek in schouwburg Amphion. Het prachtige vak van leraar & onderwijsprofessional stond centraal.

Dat het vak ook daadwerkelijk “een feestje” is werd wel duidelijk tijdens de mooie gesprekken die ik voerde met een “belachelijk gemotiveerde” Carolien Bosman, die als zij-instromer het onderwijs is ingestapt en met leraar SO van het jaar 2022 Steffie van der Meijden , die met haar enthousiasme en bevlogenheid alle negativiteit rond het leraarschap wegwuifde: wat een inspirerende voorbeelden!

Het verhaal van Milio van de Kamp, auteur van “Misschien moet je iets lager mikken” maakte indruk.

Milio groeide op in armoede. Zijn verhaal maakte duidelijk hoezeer je van betekenis bent in het leven van kinderen/ jonge mensen als je werkzaam bent in het onderwijs!

De speciaal samengestelde band ontroerde met een prachtig lied: een ode aan de leraar.

Allemaal ingrediënten die uitnodigden tot een echt gesprek met de zaal waarin gesproken werd over dat ‘de rol van de leraar is om kinderen echt te zien’, ‘dat zelfspot een broodnodige kwaliteit is’ en ‘dat velen de momenten herkennen van tranen achter het bureau als het klaslokaal leeg is’.

Een feestje was het, dit Onderwijsgesprek. Met een gouden randje!

Ik kijk dan ook enorm uit naar de volgende edities van het Onderwijsgesprek!

Met op 11 januari 2024 Ismail Aghzanay en Lisa Westerveld en op 13 maart 2024 Steven Pont!