Op 9 mei dit jaar en op 6 oktober vorig jaar organiseerde het Van Kleef Instituut een conferentie voor zorgverleners. Een afwisselend programma met als centraal thema: “Open de deur naar leven, zorgen en sterven; ben jij deskundig voor de toekomst?” Ik was de dagvoorzitter bij beide conferenties.

De gesprekken die ik leidde, gingen in op drie thema’s:

  • Hoe leef ik?
  • Hoe zorg ik?
  • Hoe sterf ik?

Dit leverde mooie gesprekken op, zowel met de gasten op het podium als met de mensen in de zaal. Na een inleidend gesprek met Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek, ging ik met diverse gasten in gesprek over de drie thema’s.

Hoe leef ik: Alles kan…., misschien een beetje anders, maar alles kan!

Met Yvonne Lammertink praatte ik over haar leven met een beperking. Ze vertelde hoe ze ondanks haar beperkingen een positieve draai aan het leven heeft weten te geven. Een prachtige illustratie van positieve gezondheid.

Hoe zorg ik: Hoe zorg je in het verpleeghuis van de toekomst?

Zoë Koeman en Monique van Rijn vertelden mij over hoe in hun verpleeghuis bewoners en zorgverleners (zorgverbeteraars) samen met technische studenten technologische innovaties ontwikkelen en uitproberen. Waaronder het inzetten van virtual reality, op afstand meekijken in de zorg, biodynamische verlichting en het uitbreiden van leefcirkels.

Hoe sterf ik: De dood nabij

Met Berthilde van der Zwaag ging ik in gesprek over de dood. Zij waakte bij 80 patiënten. De kern van haar boek ‘De dood nabij’ bestaat uit verhalen uit de praktijk van de terminale nachtzorg. De verhalen geven een beeld van de weg naar het sterven en af en toe van het sterven zelf. Ze laten zien waar patiënten en hun naasten mee te maken krijgen.

Na deze mooie gesprekken was er ruimte om workshops te volgen, een innovatiemarkt te bezoeken en elkaar te ontmoeten.

Een greep uit de reacties:

  • “Wendelien is een fijne spreker, betrokken, begaan en met een vleugje humor. Vond de terugblik op de dag ook erg fijn en een inspiratie”
  • “Stelde uitnodigende vragen en de samenvatting aan het eind was zeer compleet, scherp en grappig”
  • “Alsof je hier geboren voor bent”

Foto’s: Dutch Photo Agency