Ik mag mezelf nu huysgenoot van Sprekershuys noemen! Daar ben ik tros op want in dat huys “wonen” tal van inspirerende sprekers en collega-dagvoorzitters. 

Voorstelblog Sprekershuys:

Wie is Wendelien?
Creatief, snel en gevat, warm en uitnodigend. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Ik geef graag vorm wat mij raakt en wat ik waarneem in de wereld om me heen. Dat doe ik in theater, tijdens events en op papier: ik schrijf graag. Ik hou van schoonheid: als ik kook, maak ik graag kunstwerkjes op een bord. Ik hou van schoenen, van kleur, van jurken en broekpakken. Ik hou van de schoonheid van een gesprek: dat je even mag rond dwalen in de leefwereld van een ander. Ik verbind me graag met andere mensen, ben trouw in mijn vriendschappen en er is altijd nog een plekje vrij in mijn hart. Ik ben een doener: ik zet ideeën om in concrete acties en neem anderen mee in mijn enthousiasme. Ik ben nog altijd samen met mijn jeugdliefde met wie ik een zoon van 7 heb die museumdirecteur wil worden en een dochtertje die later eenhoorns wil temmen. Ik ben buddy van een meisje dat al jaren in de ggz rondloopt. Ik hou van koken met vriendinnen, uit eten en naar het theater gaan. Ik doe aan bodypump, wat een combi is van “best leuk” en “onderhoud”.

Hoe ben je op het podium terecht gekomen?
Het podium was al vroeg mijn thuis. Ik hou van de geur van de lampen, de donkere zaal, de spanning, de magie van samen wat moois maken op dit moment in de tijd. Vanaf mijn vijfde zat ik op een jeugdtheaterschool. Mijn dierbaarste vrienden komen uit het theater. Op het podium ervaar ik een enorme vrijheid: het lijkt wel of ik een dubbele dosis energie en humor bij me draag als de lampen aan zijn. Ik sta “aan”: bijna moeiteloos weet ik wat nodig is om momenten te maken die raken en waarbij iedereen een rol heeft: of je nou in de zaal zit of een rol vervult op het podium. Ik wilde altijd juf en actrice worden. Dat werd ik: ik studeerde docent theater. Ik heb me vooral ontwikkeld in het maken: met veelal jonge mensen heb ik talloze voorstellingen gemaakt over onderwerpen over de wereld van nu. De beste voorstellingen en events zijn wat mij betreft een cocreatie: het is de som der delen: de inspiratie en ideeën van iedereen die betrokken is. Ik heb de mooie rol om dat samen te brengen. Dan is er soms de magie dat alles klopt, maar dat je niet weet hoe dat dan kan.

Heeft corona jou ook mooie dingen gebracht?
We “moesten” ineens online. Dat was voor bijna iedereen in de branche nieuw. Er kwam veel energie vrij: ik heb me razendsnel bijgeschoold in online modereren en ben direct events gaan draaien. Ik heb geweldig leuk samengewerkt met eventmanagers, technici en studiogasten. Er is online vaak veel minder tijd om de inhoud bij de mensen te krijgen en de uitdaging om iedereen te betrekken en interactie tot stand te brengen is groter dan ooit. Corona heeft me doen ervaren hoeveel mensen in staat zijn crisis om te buigen naar kansen: om hun creativiteit en flexibiliteit aan te spreken. Ik heb ontdekt dat ik me voor een camera net zo vrij beweeg als op een podium. Ik zie online dan ook als een verbreding van mijn vak.

Wat is jouw sterke kracht als dagvoorzitter?
Ik ben snel en gevat, persoonlijk en warm. En ik kan goed luisteren. Snel maak ik contact en een verbinding tussen spreker(s) en kijker(s). Een event is van iedereen. De rol van publiek is minstens zo belangrijk als van de gasten op het podium. Interactie staat dan ook voorop. Mijn ervaring als theatermaker zet ik in voor event design: opdrachtgevers waarderen mijn frisse en verrassende blik op het maken van programma’s. Groots en theatraal of klein en intiem: het kan allemaal. Altijd is de inhoud bepalend en de doelstelling leidend. Ik heb een heel brede interesse en kan mezelf nieuwe materie snel eigen maken. Ik werk dan ook heel graag allround! Ik werkte onder meer voor UWV, waterschappen, GGZ instellingen, ForFarmers en Provincie Overijssel. Ook online heb ik veel ervaring opgedaan.

Wanneer weet je of jouw rol als dagvoorzitter geslaagd is?
Ze zeggen wel eens: je bent zo goed als je laatste optreden. Ik wil steeds beter worden. Dit vak doe ik zo graag, dat ik streef naar excellentie. Geslaagd is het als alles klopt, maar dat je eigenlijk niet kunt benoemen waardoor dat komt. Het is een samenspel van alle mensen die het event samen creëerden, van scherpe inhoud, van momenten die persoonlijk en dichtbij kwamen, van timing, energie én humor. In de Achterhoek presenteer ik ieder kwartaal Het Onderwijsgesprek. Dat noemen we een avond “inhoudelijk uitgaan”, dat is precies hoe een event moet voelen.

Dilemma’s
Dagvoorzitterschap over onderwijs of zorg?
Ramsey Nasr zei in Buitenhof: “Onderwijs, zorg en cultuur worden altijd gezien als de ornamenten van de maatschappij. Het is het fundament!” Zo raak! Ik zet me graag in voor dat fundament.

Kleine workshop of grote zaal?
Grote zaal

Bergen of strand?
Duinen!

Weekend of doordeweeks?
Doordeweeks

Kat of hond?
Ik ben niet zo goed met dieren… Of: Ik hou van schapen. Mag dat ook?